食品安全情報blog過去記事

はてなダイアリーにあった食品安全情報blogを移行したものです

EFSAは食品酵素の安全性評価ガイドラインを発表

EFSA publishes guidance on the safety evaluation of food enzymes
12 August 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902790704.htm
EFSAは企業が食品酵素の安全性評価を申請する場合に提出すべき情報に関するガイドラインを発表した。
酵素は生化学反応を促進又は加速する蛋白質で、製造や加工・輸送・貯蔵時の技術的機能目的で食品に添加されることがある。例えばチーズの製造やビールの醸造などのような製造工程の他に、食品のテクスチャーや見た目や栄養価改善のため食品添加物代わりに使われる。
ガイドライン本文は以下から
Guidance of the Scientific Panel of Food Contact Material, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (CEF) on the Submission of a Dossier on Food Enzymes for Safety Evaluation
12 August 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902789461.htm

パブリックコメントへの結果
Outcome of the Public Consultation on the Guidance of the Scientific Panel of Food Contact Material, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (CEF) on the Submission of a Dossier on Food Enzymes
12 August 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902790640.htm