食品安全情報blog過去記事

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EFSAは「一般機能」健康強調表示に関する意見第二弾を発表

EFSA publishes second series of opinions on ‘general function’ health claims
25 February 2010
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100225.htm
NDAパネルは「一般機能」健康強調表示リストに関する2回目の一連の意見を発表した。
NDAパネルはビタミンやミネラルに関するもののようにその主張を支持する十分な科学的根拠があるときにポジティブに評価する。2回目の一連の主張のほとんどについてはEFSAに提出された情報の質が悪いために否定的意見となった。以下のような内容を含む:
・その主張のもとになる物質の同定に関する情報の欠如、たとえば「プロバイオティクス」
・主張されている効果が人体の機能の維持や改善に利益があるという情報の欠如、たとえば「抗酸化活性がある」
・主張されている健康上の利益について信頼できる基準を用いたヒト試験の欠如

個別意見

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to linoleic acid and maintenance of neurological function (ID 732, 2897) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1485.htm
リノール酸による「脳の発達と神経感覚機能成熟」についての申請。食事由来のリノール酸と正常な神経機能維持の間に因果関係は確立されていない。

  • 乾燥プルーンと正常な腸機能の維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to dried plums of ‘prune’ cultivars (Prunus domestica L.) and maintenance of normal bowel function (ID 1164) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1486.htm
ヒトの介入試験のデータでは群間に有意差がないなど提出された根拠は乾燥プルーンと正常な腸機能の維持の因果関係を確立するには不十分である。

  • Lactobacillus rhamnosus LB21 NCIMB 40564と病原性の可能性のある腸内細菌の減少、消化管の健康、口腔内ミュータンス菌の減少

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to Lactobacillus rhamnosus LB21 NCIMB 40564 and decreasing potentially pathogenic intestinal microorganisms (ID 1064), digestive health (ID 1064), and reduction of mutans streptococci in the oral cavity (ID 1064) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1487.htm
消化管の健康については定義が十分でない。他は因果関係は確立されていない。

  • メソゼアキサンチンと視力維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to meso-zeaxanthin and maintenance of vision (ID 2096) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1483.htm
因果関係は確立されていない。

  • Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843)と「免疫系」

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) and “immune system” (ID 1081), pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1488.htm
「免疫系」の定義が十分でない

  • 正常な血中グルコース濃度維持に関する各種食品/食品成分

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) claiming maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 1987, 2091, 2135, 2179, 2335, 2461, 2642, 3145, 3230, 3244, 3258, 3291, 3345, 3375, 3408, 3438, 3457, 3471, 3528, 3534, 3540, 3554, 3557, 3583, 3625, 3628, 3730, 3782, 3851, 3971, 4034, 4043) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1490.htm
治療中の糖尿病患者でのデータは健康なヒトでの効果を予想しない。動物実験やin vitro試験では十分でない。因果関係は確立されていない。
(個別成分としてはタマネギ、ゴーヤ、ニワトコ、ムラサキフトモモ、ブラックベリー、ウマゴヤシ、ギムネマ、スピルリナウワウルシユーカリなどいろいろ)

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to carbohydrates that induce low/reduced glycaemic responses (ID 474, 475, 483, 484) and carbohydrates with a low glycaemic index (ID 480, 481, 482, 1300) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1491.htm
定義が不十分

  • 関節や骨や筋肉維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) claiming maintenance of joints (ID 1799, 1973, 2022, 2178, 2202, 2254, 2255, 2311, 2394, 2417, 2418, 2458, 2649, 2794, 2798, 3119, 3144, 3274, 3283, 3318, 3339, 3495, 3511, 3523, 3555, 3624, 3699, 3748, 3770, 3835, 3884, 3892, 3904, 3943, 3978, 4012, 4020, 4056, 4137, 4175), maintenance of bone (ID 1764, 1907, 2418, 4012, 4020, 4056, 4175) and maintenance of muscles (ID 2254, 2311) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1493.htm
因果関係は確立されていない。
(ヘスペリジン、柑橘バイオフラボノイド、Sアデノシルメチオニン、ナリンギン、ムコ多糖、イソフラボン、アボカド、ジンジャー、ターメリック、クルクミン、キャッツクロウ、イラクサなど)

  • 細胞のエイジング防止、抗酸化活性、抗酸化物を多く含む、DNAやタンパク質や脂質を酸化的ダメージから守る

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) and protection of cells from premature aging, antioxidant activity, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1489.htm
申請されたのは大量
抗酸化活性が生理的に有用であるという根拠がない
(ハーブやニンジンや食品など、とにかく多数。抗酸化活性が高いからいいという類の話は根拠がないと。)

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to lutein and maintenance of vision (ID 1603, 1604, 1931) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1492.htm
因果関係を確立するには不十分である

  • 同定されていない細菌や酵母

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to non characterised bacteria and yeasts pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1470.htm
健康強調表示のもとになる細菌や酵母が明確に同定されていない

  • アルファリポ酸と体脂質の酸化的傷害からの保護、正常な血中コレステロール濃度の維持、正常な血糖値の維持、および遺伝子や遺伝子転写の再生とNFκB活性への影響

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to alpha lipoic acid and protection of body lipids from oxidative damage (ID 1434, 3134), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 3134), increased beta-oxidation of fatty acids (ID 3134), maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 1435, 3162), and "regeneration of genes, regeneration of gene transcription and the influence to activity NF kappa B" (ID 3133) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1474.htm
因果関係は確立されていない。

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to stearic acid and maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 716, 1657) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1476.htm
因果関係は確立されていない。

  • ビタミンDと正常な免疫系機能や炎症反応、正常な筋機能維持、正常な心血管機能維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and normal function of the immune system and inflammatory response (ID 154, 159), maintenance of normal muscle function (ID 155) and maintenance of normal cardiovascular function (ID 159) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1468.htm
免疫機能と筋機能については因果関係は確立されている、心血管機能については因果関係は確立されていない。

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to acacia gum (gum arabic) and reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 842, 1977) and maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 842, 1977) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1475.htm
因果関係は確立されていない。

  • メラトニンと時差ぼけ軽減、寝付きやすさ、睡眠の質改善

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to melatonin and alleviation of subjective feelings of jet lag (ID 1953), and reduction of sleep onset latency, and improvement of sleep quality (ID 1953) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1467.htm
時差ぼけ軽減については因果関係が確立されている、入眠時間削減と睡眠の質改善については因果関係は確立されていない。

  • Lactobacillus plantarum BFE 1685と病原性腸内微生物減少

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to Lactobacillus plantarum BFE 1685 and decreasing potentially pathogenic intestinal microorganisms (ID 992) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1471.htm
因果関係は確立されていない。

  • グアガムと正常な血糖値維持、満腹感増加、正常な血中コレステロール濃度維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to guar gum and maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 794), increase in satiety (ID 795) and maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 808) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1464.htm
血糖値と満腹感については因果関係は確立されていない、血中コレステロール濃度の抑制については1日10g以上の摂取で因果関係は確立されている。

  • 発酵乳清と「腸の健康」

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to fermented whey and “gut health” (ID 1803) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1473.htm
因果関係は確立されていない

  • 緑茶のカテキンや紅茶のタンニンを含む茶とDNAやタンパク質や脂質を酸化的傷害から守る、歯のプラークでの酸生産抑制、骨維持、病原性腸内細菌の減少、視力維持、正常血圧維持、正常血中コレステロール濃度維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to Camellia sinensis (L.) Kuntze (tea), including catechins in green tea and tannins in black tea, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage (ID 1103, 1276, 1311, 1708, 2664), reduction of acid production in dental plaque (ID 1105, 1111), maintenance of bone (ID 1109), decreasing potentially pathogenic intestinal microorganisms (ID 1116), maintenance of vision (ID 1280), maintenance of normal blood pressure (ID 1546) and maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 1113, 1114) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1463.htm
全て因果関係は確立されていない

  • 砂糖なしチューインガムと歯のプラークの減少

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to sugar free chewing gum and reduction of dental plaque (ID 3084) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1480.htm
因果関係は確立されていない

  • ベータグルカンと正常血糖値の維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta glucans and maintenance or achievement of normal blood glucose concentrations (ID 756, 802, 2935) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1482.htm
因果関係は確立されていない

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to alpha cylcodextrin and reduction of post prandial glycaemic responses (ID 856, 2926), maintenance or achievement of a normal body weight (ID 2925) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1479.htm
食後血糖については根拠不十分、体重管理については因果関係は確立されていない

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to gamma linolenic acid and maintenance of joints (ID 494, 637, 1774, 2098), weight maintenance following weight loss (ID 496), maintenance of peripheral blood flow (ID 638), maintenance of normal blood pressure (ID 1771), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 1771) and maintenance of bone (ID 1774) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1477.htm
全て因果関係は確立されていない

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to sodium bicarbonate and reducing gastric acid levels (ID 1653) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1472.htm
因果関係は確立されていない

  • 部分加水分解グアガムと満腹感増加、正常体重維持、正常血中トリグリセリド濃度維持、食後血糖反応削減、正常血糖値維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to partially hydrolysed guar gum and increase in satiety (ID 790), maintenance or achievement of a normal body weight (ID 790), maintenance of normal blood concentrations of triglycerides (ID 793, 816), maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 793, 816), reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 789, 2932) and maintenance of normal blood glucose concentrations (ID 792) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1465.htm
全て因果関係は確立されていない

  • キサンタンガムと満腹感増加

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to xanthan gum and increased satiety (ID 838) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1481.htm
因果関係は確立されていない

  • カリウムと正常な筋および神経機能維持、正常血圧維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to potassium and maintenance of normal muscular and neurological function (ID 320, 386) and maintenance of normal blood pressure (ID 321) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1469.htm
因果関係は確立されている

  • C12ペプチドと正常血圧維持

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to a C12 peptide (Phe-Phe-Val-Ala-Pro-Phe-Pro-Glu-Val-Phe-Gly-Lys) and maintenance of normal blood pressure (ID 1483, 3130) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1478.htm
因果関係は確立されていない

  • ハチミツと、「抗酸化植物由来成分が含まれるための呼吸器の健康」「有効物質の独特の組成比で人体にエネルギーを足す」「代謝と免疫系を活性化する」

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to honey and "respiratory health through presence of antioxidant phytochemicals" (ID 1161), "the unique composition and ratio of effective substances adds energy to the human body" (ID 3188), and "it stimulates the whole metabolism and the immune system" (ID 3189) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1484.htm
ハチミツが十分定義されていない。因果関係は確立されていない

  • 体重コントロール、体重削減、減量後の体重維持と食事代用品

Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to meal replacements for weight control (as defined in Directive 96/8/EC on energy restricted diets for weight loss) and reduction in body weight (ID 1417), and maintenance of body weight after weight loss (ID 1418) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061
http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1466.htm
因果関係は確立されている。一般的に1食あたり250kcalまでのタンパク質含量の少なくない食事代用品について当てはまる。