食品安全情報blog過去記事

はてなダイアリーにあった食品安全情報blogを移行したものです

飽和脂肪の低い食事の一部として1日2gの植物スタノール(植物スタノールエステルとして)摂取と、飽和脂肪の低い食事飲みの場合に比べて2倍の血中LDLコレステロールの削減に関連する健康強調表示の立証についての科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to the consumption of 2 g/day of plant stanols (as plant stanol esters) as part of a diet low in saturated fat and a two-fold greater reduction in blood LDL-cholesterol concentrations compared to the consumption of a diet low in saturated fat alone pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2013;11(4):3160 [13 pp.].
08 April 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3160.htm
提出された研究のデザインは飽和脂肪の少ない食事そのものの定量的評価ができるものではなく因果関係は確立されていない。植物スタノールと血中LDLコレステロールの削減については既に認可されている。