食品安全情報blog過去記事

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健康強調表示の立証

  • 「体脂肪量の減少に貢献する」とCLA異性体c9,t11型とt10,c12型(Clarinol®とTonalin®として市販)の等モル混合物に関する健康強調表示の立証についての科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to an equimolar mixture of the CLA isomers c9,t11 and t10,c12 (marketed as Clarinol® and Tonalin®) and “contributes to a reduction in body fat mass” pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2015;13(1):3953 [11 pp.]. 08 January 2015
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3953.htm
因果関係は立証されなかった。

  • 食後の血糖反応の減少とグルコマンナン含有により規格化されたコロハ種子抽出物であるTeestar™に関する健康強調表示の立証についての科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to Teestar™, a fenugreek seed extract standardised by its content of galactomannan, and a reduction of post-prandial glycaemic responses pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2015;13(1):3952[9 pp.]. 08 January 2015
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3952.htm
因果関係は立証されなかった。

  • エネルギー制限食事療法下での減量と内臓脂肪の減少と栄養強調表示としての「無脂肪」「低糖」「高タンパク質」「カルシウム源」「ビタミンD源」という定義を満たす無脂肪ヨーグルトと発酵乳に関する健康強調表示の立証についての科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to fat-free yogurts and fermented milks complying with the specifications “fat free”, “low in sugars”, “high protein”, “source of calcium” and “source of vitamin D” for nutrition claims and reduction of body and visceral fat while maintaining lean body mass in the context of an energy-restricted diet pursuant to Article 13.5 of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2015;13(1):3948[11 pp.]. 07 January 2015
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3948.htm
因果関係は立証されなかった。

  • エネルギー制限食事療法下での減量と内臓脂肪の減少と栄養強調表示としての「無脂肪」「低糖」「高タンパク質」「カルシウム源」「ビタミンD源」という定義を満たす無脂肪ヨーグルトとと生きている菌を含む発酵乳に関する健康強調表示の立証についての科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to fat-free yogurts and fermented milks with live yogurt cultures complying with the specifications “fat free”, “low in sugars”, “high protein”, “source of calcium” and “source of vitamin D” for nutrition claims and maintenance of lean body mass in the context of an energy-restricted diet pursuant to Article 13.5 of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2015;13(1):3949[11 pp.]. 07 January 2015
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3949.htm
因果関係は立証されなかった。

(ヨーグルトはスペイン乳製品工業連盟FeNILによる申請、CLAはBASF SE)