食品安全情報blog過去記事

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科学者の国際チームが真菌ゲノム配列を完成させた

International team of scientists complete fungal genomic sequences
21-Dec-2005
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2005-12/biom-ito122005.php
コウジカビ属は約185の真菌を含み、ヒトの病原体だったり食品や産業に利用されていたりする。今回三種の真菌Aspergillus fumigatus(ヒト病原体)、A. oryzae(醤油や酒を造るのに利用されている)、A. nidulansのゲノム配列が決定され比較されている。

Galagan JE et al. Sequencing of Aspergillus nidulans and comparative analysis with A. fumigatus and A. oryzae. Nature. 2005 Dec 22;438(7071):1105-1115.
Machida M et al. Genome sequencing and analysis of Aspergillus oryzae.
Nature. 2005 Dec 22;438(7071):1157-1161.
Nierman WC et al. Genomic sequence of the pathogenic and allergenic filamentous fungus Aspergillus fumigatus. Nature. 2005 Dec 22;438(7071):1151-1156