食品安全情報blog過去記事

はてなダイアリーにあった食品安全情報blogを移行したものです

サプリメント成分

  • 栄養目的でコバルト源として食品サプリメントに添加される塩化コバルト(II)六水和物の安全性と生物学的利用度

Assessment of the safety of cobalt(II) chloride hexahydrate added for nutritional purposes as a source of cobalt in food supplements and the bioavailability of cobalt from this source[1]
11 May 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902522050.htm
声明
塩化コバルト(II)六水和物からのコバルトの生物学的利用度は他の無機源などより高い。
塩化コバルト(II)六水和物は遺伝毒性や発がん性があるため、提案された使用には安全上の懸念がある。
(なんでまたこんなものをサプリメントに使おうなどと思うのだろう・・・。 サプリメント業界には信じられないことをする人たちが多い。)

Inability to assess the safety of calcium amino acid chelate, copper amino acid chelate, magnesium amino acid chelate, manganese amino acid chelate and zinc amino acid chelate added for nutritional purposes to food supplements based on the supporting dossiers[1]
11 May 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902522165.htm
適切な申請文書が添付されていないため評価できない

  • 栄養目的で鉄源として食品サプリメントに添加されるグリセロリン酸鉄の安全性と生物学的利用度は評価できない

Inability to assess the safety of iron glycerophosphate added for nutritional purposes as a source of iron in food supplements and the bioavailability of iron from this source, based on the supporting dossier[1]
11 May 2009
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_1211902522424.htm
使用量と毒性に関するデータがないため評価できない