食品安全情報blog過去記事

はてなダイアリーにあった食品安全情報blogを移行したものです

論文など

  • 安全性影響――機能性食品のリスク/ベネフィット

Safety impact--the risk/benefits of functional foods.
Eur J Nutr. 2009 Dec;48 Suppl 1:S33-9.
機能性食品の定量的リスク/ベネフィット解析は可能か?例えばDALYなどを用いて。

  • ダイエタリーサプリメントFortodol.による薬物誘発制肝障害 操作された使用方法により診断が遅れる

Drug-induced liver injury from the dietary supplement Fortodol. A manipulated preparation delayed the diagnosis
[Article in Swedish]
Lakartidningen. 2010 Jan 27-Feb 2;107(4):186-8.

A case of an allergic reaction due to Anisakis simplex after the ingestion of salted fish guts made of Sagittated calamari: allergen analysis with recombinant and purified Anisakis simplex allergens
Arerugi. 2010 Jan;59(1):55-60
日本の症例

  • 大腸菌NISSLE 1917によるプロバイオティクス治療後の重症敗血症

Sever sepsis after probiotic treatment with Escherichia coli NISSLE 1917.
Pediatr Infect Dis J. 2010 Feb;29(2):188-9.

  • 栄養サポートを受けている患者へのプロバイオティクスの安全性:症例報告と無作為対照化試験、非無作為試験の系統的レビュー

Safety of probiotics in patients receiving nutritional support: a systematic review of case reports, randomized controlled trials, and nonrandomized trials.
Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):687-703. Epub 2010 Jan 20.
多くのプロバイオティクスは安全ではあるが一部の系統や組み合わせは特定の患者集団の合併症リスクを増加させることが示されている。