食品安全情報blog過去記事

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オランダ人の食生活の環境持続可能性

「我々の皿には何が乗っている?安全で健康的で持続可能なオランダ人の食事」背景報告書
The environmental sustainability of the Dutch diet
Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands.’
28-03-2017
http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Reports/2017/March/The_environmental_sustainability_of_the_Dutch_diet_Background_report_to_What_s_on_our_plate_Safe_healthy_and_sustainable_diets_in_the_Netherlands
環境影響が大きいのは肉と乳製品、次いで飲料。ほとんどの食品で生産段階(農業)が最大の環境負荷
この報告書は背景文書のうちのひとつ。以下も

  • オランダ人の食事の健康上の側面

Health aspects of the Dutch diet. Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands.’
http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Reports/2017/March/Health_aspects_of_the_Dutch_diet_Background_report_to_What_s_on_our_plate_Safe_healthy_and_sustainable_diets_in_the_Netherlands

  • 我々の食品はどのくらい安全?

How safe is our food? Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands.’
http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Reports/2017/March/How_safe_is_our_food_Background_report_to_What_s_on_our_plate_Safe_healthy_and_sustainable_diets_in_the_Netherlands
一般的にオランダの食品は安全である。安全性は微生物や化学物質の汚染で脅かされる。この報告では安全性についての現状と高い安全性を維持するための対策について説明する。
食中毒は完全に避けることは出来ない。オランダの食中毒は通常細菌、ウイルス、寄生虫により引き起こされる。毎年平均70万例の食中毒がおこっていると推定されている。最も重要な病原体はノロウイルスカンピロバクターサルモネラ
規制対象化学物質(食品添加物や農薬など)の食事暴露量は低く健康リスクとはならない。環境や加工などに由来する一部の化合物の食事暴露量は健康ベースのガイドライン値を超えている。例えば3種のカビ毒、アクリルアミド、カドミウム、鉛など。ガイドライン値超過は高摂取者で平均摂取者ではない。これらの暴露量の超過が高いまま長期間続くと健康に害のある可能性がある。
食品製造業者には各種の国や欧州法により食品中の病原体や汚染物質を予防あるいは制限する対策をとることが義務づけられている。

  • 食品摂取と供給の駆動力

Driving forces of food consumption and - supply. Background report to ‘What is on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands.
http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Reports/2017/March/Drijvende_krachten_van_de_voedselconsumptie_en_het_voedselaanbod_Achtergrondrapport_bij_Wat_ligt_er_op_ons_bord_Veilig_gezond_en_duurzaam_eten_in_Nederland

  • オランダ人の食品摂取とその決定因子

Food consumption in the Netherlands and its determinants. Background report to ‘What’s on our plate? Safe, healthy and sustainable diets in the Netherlands.’
http://www.rivm.nl/en/Documents_and_publications/Scientific/Reports/2017/March/Food_consumption_in_the_Netherlands_and_its_determinants_Background_report_to_What_s_on_our_plate_Safe_healthy_and_sustainable_diets_in_the_Netherlands