食品安全情報blog過去記事

はてなダイアリーにあった食品安全情報blogを移行したものです

評価書

  • ブドウ糖産生性炭水化物と激しい運動後の正常筋機能(収縮)回復に関連する健康強調表示の立証に関する科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glycaemic carbohydrates and recovery of normal muscle function (contraction) after strenuous exercise pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2013;11(10):3409 [10 pp.].
25 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3409.htm
因果関係は確立されている

  • パントテン酸と正常なエネルギーを作る代謝への寄与に関連する健康強調表示の立証に関する科学的意見

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to pantothenic acid and contribution to normal energy-yielding metabolism pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2013;11(10):3411 [10 pp.].
25 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3411.htm
因果関係は確立されている

Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to riboflavin (vitamin B2) and contribution to normal energy-yielding metabolism pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA Journal 2013;11(10):3410 [10 pp.].
25 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3410.htm
因果関係は確立されている

  • 改訂Directive 2000/13/EC のArticle 6 Paragraph 11 申請者向け科学的技術的ガイダンス

Scientific and technical guidance for the preparation and presentation of applications pursuant to Article 6 Paragraph 11 of Directive 2000/13/EC, as amended
EFSA Journal 2013;11(10):3417 [17 pp.].
25 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3417.htm
アレルギー誘発性が知られている物質や食品成分の表示除外規定に関するガイダンスの改訂版

  • BASF社からの遺伝子組換えジャガイモEH92-527-1 の2012年の年次市販後環境モニタリング報告書に関する科学的意見

Scientific Opinion on the annual Post-Market Environmental Monitoring (PMEM) report from BASF Plant Science Company GmbH on genetically modified potato EH92-527-1 in 2012
EFSA Journal 2013;11(10):3445 [10 pp.].
25 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3445.htm
この情報からはこのジャガイモのヒトや環境や動物の健康への有害影響を示すものは無く、従って先のEFSAの意見を無効にするものではない

  • 香料グループ評価12改訂4 (FGE.12Rev4): 化学グループ1および7の一級飽和または不飽和脂環式アルコール、アルデヒド、酸およびエステル

Scientific Opinion on Flavouring Group Evaluation 12, Revision 4 (FGE.12Rev4): primary saturated or unsaturated alicyclic alcohols, aldehydes, acids and esters from chemical groups 1 and 7
EFSA Journal 2013;11(10):3391 [49 pp.].
16 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3391.htm
追加の2つを含む12物質について評価した。MSDIアプローチによる推定摂取量では安全上の懸念とはならない。

  • 香料グループ評価72 改訂1(FGE.72 Rev1): EFSAがFGE.05Rev2で評価した分岐鎖及び直鎖不飽和カルボン酸、これらと直鎖脂肪族飽和アルコールのエステルに構造的に関連するJECFA(61回会合) で評価された脂肪族、分岐鎖飽和および不飽和アルコール、アルデヒド、酸および関連エステル

Scientific Opinion on Flavouring Group Evaluation 72, Revision 1 (FGE.72Rev1): Consideration of aliphatic, branched-chain saturated and unsaturated alcohols, aldehydes, acids, and related esters evaluated by the JECFA (61st meeting) structurally related to branched- and straight-chain unsaturated carboxylic acids, esters of these and straight-chain aliphatic saturated alcohols evaluated by EFSA in FGE.05Rev2
EFSA Journal 2013;11(10):3392 [54 pp.].
16 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3392.htm
1物質追加して23物質を評価した。MSDIアプローチによる推定摂取量では安全上の懸念とはならない。

  • 香料グループ評価220改訂2(FGE.220Rev2):FGE.19の化学サブグループ4.4のアルファ、ベータ不飽和ケトン及び前駆体:3(2H)-フラノン類

Scientific Opinion on Flavouring Group Evaluation 220, Revision 2 (FGE.220Rev1): α,β-Unsaturated ketones and precursors from chemical subgroup 4.4 of FGE.19: 3(2H)-Furanones
EFSA Journal 2013;11(10):3390 [30 pp.].
16 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3390.htm
香料業界から追加の遺伝毒性データが提出された。2,5-ジメチルフラン-3(2H)-オンには遺伝毒性の懸念はないが4-アセチル-2,5-ジメチルフラン-3(2H)-オンについては遺伝毒性の懸念が否定できず、提出された小核試験をS9ミックス存在下で繰り返すことなどを求めた

  • 食品と接触する物質としての2,2,4,4-テトラメチルシクロブタン-1,3-ジオール (TMCD)の安全性評価に関する科学的意見

Scientific Opinion on the safety assessment of the substance, 2,2,4,4-tetramethylcyclobutane-1,3-diol (TMCD), CAS No 3010-96-6, for use in food contact materials
EFSA Journal 2013;11(10):3388 [8 pp.].
16 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3388.htm
ポリエステル産生の際にコモノマーとして最大ジオール成分の35モル%まで使用されて脂肪の多くない食品の、室温あるいはそれ以下およびホットフィルで長期間保存された場合の消費者への安全上の懸念はない

  • 食品と接触する物質としてのポリグリセロールの安全性評価に関する科学的意見

Scientific Opinion on the safety assessment of the substance, polyglycerol, CAS No 25618-55-7, for use in food contact materials
EFSA Journal 2013;11(10):3389 [8 pp.].
16 October 2013
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3389.htm
最大6.5%まで可塑剤として使用され室温以下であらゆる種類の食品と接触する場合の消費者への安全上の懸念はない