食品安全情報blog過去記事

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意見等

  • 確証データを踏まえたスピロテトラマトの農薬リスク評価についての加盟国、申請者、EFSAの意見募集結果

Outcome of the consultation with Member States, the applicant and EFSA on the pesticide risk assessment for spirotetramat in light of confirmatory data
EFSA-Q-2016-00776
5 January 2017
https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/1156e
オーストリアが概要をまとめ、EFSAの科学的見解と受け取った個別のコメントに関する結論を提示している。

  • ルフェヌロンの既存MRLsレビュー

Review of the existing maximum residue levels for lufenuron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005
EFSA Journal 2017;15(1):4652 [41 pp.]. 5 January 2017
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4652
さらなる検討が必要。

  • 乳酸菌Lactobacillus plantarum 299vと非ヘム鉄吸収の向上に関する健康強調表示の科学的立証について、食品・栄養・アレルギーに関する科学パネル(NDA)の科学的意見に関するコメントへの回答

Response to comments on the Scientific Opinion of the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) on the scientific substantiation of a health claim related to Lactobacillus plantarum 299v and increase of non-haem iron absorption pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006
EFSA-Q-2016-00649
https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/1158e
2016年6月28日に採択された意見でNDAは因果関係を立証するには科学的証拠が不十分だと結論した。受け取ったコメントはこの結論に変化を要しない。

  • 食品リスク評価のための残留物の定義設定に関するガイダンス

Guidance on the establishment of the residue definition for dietary risk assessment
EFSA Journal 2016;14(12):4549 [129 pp.]. 22 December 2016
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4549
この文書では農薬の申請の際に食品リスク評価を検討すべき適切な残留成分を導出する複雑なプロセスを案内する。